آون آزمایشگاهی چیست؟
آون آزمایشگاهی یا آون خشک کن (Laboratory Drying Oven) دستگاهی است که جهت حذف رطوبت از مواد مختلف طراحی شده اند تا نمونه ها در سریع ترین زمان ممکن خشک شوند. این نوع آون ها از طریق ایجاد گرما و در برخی مدل ها نیز با استفاده از فن، هوای تازه و خشک را به داخل محفظه وارد می کند و همزمان هوای مرطوب را از طریق دریچه تعبیه شده در دستگاه خارج می کند. این کار به خشک شدن سریع نمونه ها کمک میکند.
آون آزمایشگاهی یکی از تجهیزات مهم و اساسی در آزمایشگاه ها میباشد و کاربرد آن میتواند از خشک کردن ساده ظروف شیشهای ونمونه های آزمایشگاهی تا کاربردهای پیچیدهتر با کنترل دقیق دما باشد. به همین دلیل آون های آزمایشگاهی باید دقت دمایی بالا و قابلیت اطمینان از تکرار پذیری و دستیابی به نتایج یکسان و مشابه در شرایط یکسان را برای شما تضمین کند.
انواع آون آزمایشگاهی از لحاظ نوع گردش هوا
آون های آزمایشگاهی به انواع: آون های همرفت گرانشی Gravity Convection و همرفت مکانیکی Mechanical Convection (فن دار و بدون فن) تقسیم میشوند.
آون همرفت گرانشی
در آون های همرفت گرانشی توزیع دما بر اساس حرکت هوای گرم به سمت بالا است و هیچ فن سیرکوله ای وجود ندارد که به طور فعال هوا را داخل محفظه پخش کند. مزیت این فناوری جریان بسیار کم هوا برای خشک کردن است.
آون همرفت مکانیکی
در یک آون فن دار یا همرفت مکانیکی، یک فن هوا را در داخل محفظه به طور مداوم حرکت میدهد که این امر منجر به توزیع یکنواخت دما در سراسر محفظه میشود. یکی از مزایای این فرآیند، یکنواختی بهتر دما برای دستیابی به نتایج تکرار پذیر است.
یکی از دیگر مزایای آون های فن دار نسبت به آون های همرفت گرانشی (بدون فن)، این است که فرآیند خشک کردن با سرعت بیشتری انجام میشود و پس از باز و بسته کردن درب دستگاه، دما در یک آون فن دار به سرعت به سطح دمای تنظیم شده باز میگردد.
کاربرد دستگاه آون آزمایشگاهی
درباره کاربرد آون خشک کن آزمایشگاهی، باید گفت که این دستگاه در آزمایشگاههای شیمی، فیزیک، بیولوژی، مهندسی، صنعت، غذایی، دارویی و … کاربرد دارد. کاربردهای آن عبارتند از:
- خشک کردن نمونههای آزمایشگاهی: خشک کن آزمایشگاهی برای خشک کردن نمونههایی از جمله فیلترهای جامد، لولههای آزمایشی، پودرها و …به کار میرود.
- تست استحکام نمونهها: در برخی آزمایشگاهها، از آون برای تست استحکام نمونهها استفاده میشود. برای مثال، نمونههایی که از بتن، سیمان، قیر و … تهیه شدهاند، در دمای مشخصی درون خشک کن قرار داده شده و به این ترتیب استحکام آنها ارزیابی میشود.
- تست خصوصیات فیزیکی و شیمیایی: آون آزمایشگاهی برای تست خصوصیات فیزیکی و شیمیایی نمونهها نیز استفاده میشود. برای مثال، میتوان با استفاده از این دستگاه خصوصیات نمونههایی مانند حلال گیری، جذب، نشت، استحکام کششی، سختی و … را اندازه گیری کرد. جهت اطلاعات بیستر به مقاله کاربرد آون آزمایشگاهی سر بزنید.
اجزاء تشکیل دهنده آون آزمایشگاهی
دستگاه آون آزمایشگاهی معمولاً از اجزای زیر تشکیل شده است:
- بدنه: بدنه دستگاه آون خشک کن آزمایشگاهی از جنس فولادضد زنگ است و برای کاهش انتقال حرارت به محیط خارجی، عایقبندی شده است.
- درب: درب دستگاه آون خشک کن آزمایشگاهی از جنس شیشهای یا فولادی است و میتواند شامل قفل باشد که از باز شدن غیرمجاز آن جلوگیری میکنند.
- ریل: ریل دستگاه آون برای قرار دادن سینیهای خشک کنی در داخل دستگاه استفاده میشود.
- سینی: سینیهای خشک کنی برای قرار دادن نمونههایی که قرار است خشک شوند، در دستگاه آون استفاده میشوند.
- سیستم گرمایشی: سیستم گرمایشی دستگاه آون خشک کن آزمایشگاهی معمولاً از یک المنت گرمایی برقی تشکیل شده است .
- فن: فن دستگاه آون حرارتی برای توزیع همگن گرما داخل دستگاه استفاده میشود.
- کنترل دما: دستگاه آون آزمایشگاهی دارای سیستم کنترل دما است که برای تنظیم دمای داخل محفظه استفاده میشود.
- صفحه نمایش: برخی از دستگاههای آون آزمایشگاهی دارای صفحه نمایش دیجیتالی یا هوشمند هستند که دمای داخل محفظه را نمایش میدهند.
- سنسور دما: سنسور دما جهت اندازهگیری دقیق دمای داخل دستگاه به کار میرود.
- ترموستات اولیه و ثانویه: ترموستات برای کنترل دما در دستگاه وجود دارد و در صورت افزایش یا کاهش دما، جهت تنظیم دمای دستگاه استفاده میشود.
آون آزمایشگاهی هوشمند
آون آزمایشگاهی هوشمند یک دستگاه پیشرفته است که با استفاده از فناوری های نوین، عملکرد بهتری را جهت استریلیزاسیون، خشک و گرم کردن نمونهها و وسایل آزمایشگاهی فراهم میکند. این دستگاه با قابلیت های هوشمندی مانند کنترل دما، زمان و سایر پارامترها، توانایی اتصال به شبکه و کنترل از راه دور، سیستم هشدار و ثبت دادهها، عملکردی مطمئن و دقیق را به کاربران ارائه میدهد. با استفاده از آون آزمایشگاهی اسمارت FG، امکان برنامه ریزی و کنترل دقیق فرآیندهای استریلیزاسیون و خشک کردن در آزمایشگاه فراهم میشود. این دستگاه با اتکا به تکنولوژی های پیشرفته، بهره وری بالا، صرفه جویی در زمان و انرژی را به ارمغان میآورد. همچنین، طراحی منحصر به فرد و ظاهر زیبا این دستگاه، آن را به یک انتخاب محبوب برای آزمایشگاهها و مراکز پزشکی تبدیل میکند.
امکانات و ویژگی آون آزمایشگاهی اسمارت FG
- کنترل دمای هوشمند: یکی از ویژگیهای برجسته آون آزمایشگاهی هوشمند، قابلیت کنترل دقیق دما است. این دستگاه مجهز به سیستمهای هوشمند و FUZZY CONTROLLER است که دما را با توجه به میزان تعیین شده توسط کاربر کنترل کرده و با استفاده از کنترلر دوم از افزایش یا کاهش آن جلوگیری میکند و هرگونه تغییرات دما را از طریق ایمیل و SMS اعلام میکند.
- ارتباطات بیسیم: آون هوشمند FG قابلیت اتصال به اینترنت به صورت بیسیم را دارد که این ویژگی به کاربر اجازه میدهد تا از راه دور دستگاه را کنترل و نظارت کند و در صورت نیاز هرگونه تغییرات را بر روی دستگاه اعمال کنند.
- صفحه نمایش لمسی: دستگاه دارای صفحه نمایش لمسی است که به کاربر اطلاعات دما، زمان، کالیبراسیون و هرگونه تغییرات و وضعیت دستگاه را نمایش میدهد. همچنین، از طریق صفحه نمایش میتوان تنظیمات مختلف دستگاه را انجام داد.
- دیتا لاگر: آون هوشمند آزمایشگاهی قابلیت ثبت و ذخیره دادههای آزمایش را دارد که این دادهها قابل انتقال به سایر دستگاهها یا کامپیوترها میباشند.
- هشدارها و اعلانها: این دستگاه در مواقع اضطرار تمامی هشدارها و اعلان ها را به صورت آلارم صوتی و هم با ارسال ایمیل و SMS به کاربر اطلاع داده و از تمام تغییرات دستگاه کاربر را با خبر میکند.
- کالیبراسیون آسان: آون SMART دارای منوی کالیبراسیون هستند که به کاربر این امکان را می دهد تا در زمان های دلخواه دستگاه را کالیبره نماید.
- دریچه تخلیه هوا: oven های هوشمند دارای دریچه تخلیه هوای قابل تنظیم می باشند که قابلیت تنظیم الکترونیکی دقیق با استفاده از صفحه کنترلر و قابلیت برنامه ریزی از مزایای خاص آن می باشد.
- قابلیت برنامه ریزی: آون های آزمایشگاهی FG با استفاده از نرم افزار FG Smart Monitor قابلیت برنامه ریزی در زمان ها و دماهای متفاوت به صورت نامحدود را دارند.
تفاوت آون دیجیتال و آون اسمارت
آون دیجیتال و آون هوشمند دو دسته از ابزارهای اساسی در زمینهی آزمایشگاهی هستند که تفاوتهای مهمی در کارکرد و قابلیتهای خود دارند.
آون دیجیتال:
کنترل دیجیتال دما: از سیستمهای الکترونیکی برای کنترل دما استفاده میکند و دارای نمایشگر دیجیتال برای نشان دادن دما و پارامترهای دیگر است.
قابلیت برنامهریزی: برخی از این آونها امکان برنامهریزی دما و زمان را فراهم میکنند و فرآیندها به صورت خودکار و با دقت انجام میشوند.
آون اسمارت:
اتصال به شبکههای هوشمند: این آون ها به شبکههای اینترنتی و Wi-Fi متصل میشوند و قابلیت ارسال داده به صورت آنلاین را دارند.
IOT: از تکنولوژی IOT بهره میبرند و دارای قابلیتهای هوشمندی هستند و قابلیت بهینهسازی فرآیندها و تصمیمگیری هوشمندانه را دارا میباشند.
کنترل از راه دور: کاربران میتوانند از راه دور این آون ها را کنترل کرده و اطلاعات آزمایشات را دریافت کنند. این ویژگی مناسب برای محققان و کارشناسان آزمایشگاه است که نیاز به مدیریت از دور دارند.
در انتخاب بین آون دیجیتال و آون هوشمند، نیازها و اهداف شما تعیینکننده هستند. اگر تنها نیاز به یک آون با کنترلر دیجیتالی و قابلیت های محدود دارید، آون دیجیتال مناسب خواهد بود. در صورتی که نیاز به یک آون با دقت بالا و قابلیت های فراوان که در بستر اینترنت فراهم شده دارید، آون های اسمارت گزینه مناسبی خواهد بود.
نرم افزار FG Smart Monitor
نرم افزار FG Smart Monitor، نرم افزاری است با قابلیت های فراوان جهت مانیتور تجهیزات آزمایشگاهی. این نرم افزار با اتصال به دستگاه از طریق Wi-Fi امکان مشاهده آنلاین مقادیر و گزارش های متنوع مطابق با استانداردهای بین المللی را فراهم می کند .
انواع آون آزمایشگاهی:
آون ها تنوع زیادی دارند ولی شاید بتوان آن ها را در چند دسته کلی تقسیم کرد:
آون خلا: همانطور که از نام آن بر می آید آون خلاء آونی است که فرایند خشک کردن را در خلاء انجام می دهد این آون ها ضمن توانایی در ایجاد حرارت یکنواخت و دقیق باید قابلیت ایجاد محفظه خلا را نیز داشته باشند.
آون آزمایشگاهی خشک کن : بیشترین استفاده آون ها در آزمایشگاه ها و به منظور خشک کردن نمونه ها می باشد که معمولا در مدل های فن دار و بدون فن عرضه می گردند.
آون های استریل کننده: گرچه در حال حاضر جهت استریل کردن از دستگاه های اتوکلاو استفاده می شود اما آون های استریل کننده یا فور سترون کننده همچنان جهت استریل بعضی مواد بکار می روند. فور های سترون کننده با ایجاد دمای بالا (معمولا بیشتر از 200 درجه) شرایط مناسبی برای استریل لوازم و قطعات فراهم می کنند. گرچه بعضا مشاهده شده که از آون های آزمایشگاهی جهت استریل استفاده می کنند، اما باید توجه داشت که آون های استریل کننده شرایط و مشخصات فنی متفاوتی نسبت به آون های خشک کن دارند و برای بدست آوردن بهترین شرایط برای استریل کردن باید حتما از آون های استریل کننده استفاده شود.
آون های صنعتی: معمولا از جهت ایجاد حرارت و کنترل شرایط مشابهی با آون های آزمایشگاهی دارند ولی به لحاظ ساختار فیزیکی محکمتر و قوی تری ساخته می شوند تا قابلیت قرار دادن نمونه های سنگین را داشته باشند. همچنین این آون ها معمولا در دما های متفاوت و وسیع تری نسبت به آون های آزمایشگاهی ارائه می شوند هر چند که ممکن است دقت آون های آزمایشگاهی را نداشته باشند.
نحوه عملکرد آون آزمایشگاهی
آون های آزمایشگاهی معمولا دارای یک محفظه عایق هستند که به وسیله یک المنت حرارتی گرم می شود و به وسیله یک کنترلر دمای داخل محفظه کنترل می شود.
مشخصات فنی آون آزمایشگاهی
بدیهی است مشخصات فنی یکی از مهمترین اطلاعات هر دستگاه هست که باید موارد مهم که در عملکرد دستگاه تاثیر گذار هستند را مشخص نماید. مشخصات فنی معمولا تحت نام دیتا شیت (datasheet) توسط کمپانی سازنده منتشر می شود که هر مصرف کننده ای با تطبیق اطلاعات ارائه شده در دیتاشیت و نیازهای کاربری خود می تواند دستگاه مناسب را انتخاب نماید. مشخصات فنی دستگاه آون آزمایشگاهی معمولا با هم متفاوت هستند، اما برخی از مشخصات اهمیت بیشتری دارند و لازم است تا کاربر حتما آن ها را بررسی نماید که در زیر به بررسی این ویژگی ها می پردازیم.
رنج حرارتی: حداقل دمای آون ها معمولا محدوده 50 درجه یا 15 درجه بالاتر از دمای محیط است برای مثال اگر دمای محیط آزمایشگاه 25 درجه باشد و شرکت سازنده حداقل دما را 15 درجه بالاتر از دمای محیط اعلام نماید حداقل رنج آن دستگاه 40 درجه می باشد. نکته دیگری که در حداقل دمای آون مهم هست آن است که معمولا آون ها برای دماهای بالاتر از 80 درجه استفاده می شوند و برای دماهای کمتر معمولا از انکوباتور استفاده می شود. البته مطابق با اعلام شرکت دستگاه ها در دمای کمتر از 80 درجه هم کار می کنند ولی شاید برای بدست آوردن حداکثر دقت در دماهای پایین به تنظیمات خاصی نیاز باشد. اما در هر صورت یک حداقل دمایی به عنوان حداقل دمای قابل تنظیم در آون ها ذکر می شود که معمولا 20 درجه می باشند یعنی اگر حتی دمای محیط پایینتر از این عدد باشد هم دمای قابل تنظیم از این کمتر نمی شود. معمولا در دیتاشیت ها جهت مشخص کردن حداقل دما این جملات دیده می شوند(حداقل دما= 50 درجه) یعنی این دستگاه از رنج دمایی 50 درجه قابل تنظیم می باشد. (حداقل دما 15 درجه) بالاتر از دما محیط( حداقل دما=20 درجه) یعنی دمای قابل تنظیم 15 درجه بالاتر از دمای محیط می باشد به شرطی که کمتر از 20 نباشد. یعنی اگر دمای محیط 0 درجه باشد این اون حداقل دمای قابل تنظیمش 15 درجه نیست بلکه 20 درجه است. اما اگر دما محیط 20 درجه باشد این آون از دما 35 درجه قابلیت تنظیم دارد. نکته اینکه برای دماهای در محدوده دمای محیط انکوباتور ها گزینه مناسبتری هستند.
حداکثر دما: حداکثر دمای آون ها معمولا از 200 الی 300 (آون 300 درجه) درجه می باشد (که گاها در آون های خاص و صنعتی تا دماهای 500 درجه و حتی بالاتر هم قابل تنظیم هستند). حداکثر دما توسط شرکت سازنده مشخص می گردد. در صورتیکه از دستگاه آون در دماهای بالا استفاده می کنید توجه نمایید که دستگاه آون قابلیت کار طولانی مدت در دمای ذکر شده توسط سازنده را داشته باشد. چرا که گاها دمای ذکر شده توسط سازنده دمای استفاده برای زمان کوتاه مدت یا مقطعی می باشد و در صورتیکه از آون در دمای حداکثر ذکر شده توسط سازنده برای مدت طولانی استفاده نمایید، احتمال خرابی و سوختن المنت ها می باشد.
ابعاد دستگاه آون آزمایشگاهی: ابعاد دستگاه نیز در انتخاب کاربر و با توجه به فضای آزمایشگاه مهم می باشد. ابعاد خارجی از آن جهت مهم است که کاربر می خواهد فضای اشغالی دستگاه را در نظر بگیرد و یا گاها محل خاصی را برای دستگاه در نظر گرفته اند و می خواهند بدانند که آیا دستگاه در آن فضای خاص قرار می گیرد یا خیر. توجه نمایید که اگر دستگاه را در محل بسته ای مانند قفسه یا کمد قرار می دهید حتما باید فاصله از دیوار ها یا دستگاه های جانبی را برای برقراری گردش هوای مناسب در بیرون از دستگاه در نظر بگیرید. این فاصله باید توسط شرکت سازنده در دیتاشیت دستگاه اعلام شود.
ابعاد داخلی بر اساس میزان نمونه هایی که کاربر باید در هر سیکل کاری در دستگاه قرار دهد و یا ابعاد نمونه ها مشخص می گردد. توجه نمایید که به منظور برقراری گردش هوای مناسب باید نمونه ها از دیواره های دستگاه با فاصله قرار بگیرد که این فاصله مطابق با استاندارد DIN12880 ده درصد از هر ضلع دستگاه می باشد. همچنین برای ایجاد گردش هوای بهتر پیشنهاد می شود تا غیر از این موارد نمونه ها را نیز با فاصله از یکدیگر قرار دهید.
دقت دستگاه آون آزمایشگاهی: یکی از مشخصات فنی اصلی دستگاه، دقت حرارتی می باشد که با توجه به حساسیت این موضوع و از آنجا که معمولا تعاریف اشتباهی مانند Resolution یا Accuracy به عنوان دقت بیان می شود لازم است هر یک از این تعاریف را با هم بررسی کنیم. (این موارد براساس استاندارد DIN12880 بیان می شود)
توجه داشته باشید که مطابق با استاندارد DIN12880 دقت یک دستگاه آون شامل Fluctuation، Variation و Deviation میشود که لازم است تا کمپانی سازنده هر کدام را به تفکیک در دیتا شیت مشخص نماید تا مصرف کننده بتواند بر اساس نیاز خود دستگاه مناسب را انتخاب و خریداری نماید.
FLUCTUATION: برای بدست آوردن fluctuation لازم است تا در 27 نقطه از محفظه سنسور قرار داده شود و پس از رسیدن دما به ست پوینت نوسان هر نقطه طی یک ساعت بررسی شود و نقطه ای که بیشترین نوسان را دارد مشخص گردد. برای بدست اوردن fluctuation باید حداکثر دما را از حداقل دمای آن نقطه کم و تقسیم بر دو نماییم . برای مثال اگر دمای نقطه ای که بیشترین نوسان را دارد بین 36.0 و 37.0 نوسان داشته باشد مقدار fluctuation از رابطه زیر بدست می آید:
Variation: برای بدست آوردن variation باید دمای دستگاه را در 27 نقطه اندازه گیری نماییم و میانگین دما را در هر نقطه بدست آوریم. بزرگترین میانگین را از کمترین میانگین کم و تقسیم بر 2 نماییم. برای مثال در شکل بالا با اندازه گیری بزرگترین ارتفاع (3) در نمودار و تقسیم آن بر 2 مقدار variation را بدست می دهد.
Deviation: به اختلاف دمای سنسور نمایشگر دستگاه با نقطه مرکزی آن deviation می گویند. که در استاندارد DIN12880 مقدار مجاز آن در رنج های متفاوت مشخص گردیده:
زمان گرم شدن دستگاه آون (heating up time): یکی دیگر از مواردی که در datasheet توسط سازنده باید مشخص شود زمان گرم شدن دستگاه است. زمان گرم شدن به مدت زمانی گفته می شود که دمای داخل دستگاه از دمای محیط به دمای تنظیم شده توسط کاربر(SET POINT) با اختلاف مقادیر ذکر شده در جدول بالا برسد و در همین بازه باقی بماند. برای مثال اگر دمای هدف 150 درجه سانتی گراد باشد، به مدت زمانی که دستگاه از دمای محیط تا 148.5 درجه سانتی گرد میرسد، زمان گرم شدن دستگاه می گویند. به شرطی که پس از آن در بازه 148.5 تا 151.5 درجه دمای داخل دستگاه باقی بماند.
زمان بازگشت دما به ست پوینت (recovery time): برای بدست آوردن زمان بازگشت دما باید پس از اینکه دستگاه به ست پوینت رسیده و به زمان پایداری رسید، درب دستگاه به مدت 30 ثاینه به صورت 90 درجه باز شود و پس از بستن درب زمانی که سپری می شود تا دما به بازه ای که در بالا ذکر شد (SP ± deviation) برسد را recovery time می گویند.
Air exchange: از آنجا که دستگاه های آون برای خشک کردن بکار می روند خروج هوای محفظه و ورود هوای جدید تاثیر مهمی در میزان خشک کردن نمونه ها دارد لذا یکی از مواردی که کمپانی سازنده باید حتما در datasheet دستگاه مشخص نماید میزان تخلیه هوا در یک ساعت می باشد که به صورت نمایش داده می شود. بدیهی است که هر چه این عدد بیشتر باشد نشان دهنده این است که دفعات بیشتری هوا وارد و خارج می شود و در نتیجه فرایند خشک کردن نمونه بهتر اتفاق می افتد.
کنترلر دوم یا ترموستات ایمنی در آون:
از آنجا که امکان خراب شدن کنترلر دستگاه های حرارتی آزمایشگاهی وجود دارد، استاندارد DIN12880 کمپانی های سازنده تجهیزات آزمایشگاهی را ملزم نموده تا تجهیزات آزمایشگاهی تولید شده، حتما بایستی دارای کنترلر دومی باشند تا در صورت خرابی کنترلر اول، این کنترلر مانند یک فیوز، برق المنت را قطع کند (یا کنترل نماید) و مانع از افزایش دمای ناخواسته در دستگاه شود. توجه نمایید که در صورت مجهز نبودن دستگاه به کنترلر دوم خطر خرابی کنترلر اول و بالا رفتن دمای دستگاه وجود دارد و مشاهده شده که در این موارد بالا رفتن دمای دستگاه، باعث خرابی و سوختن نمونه ها و یا حتی سوختن قطعات دستگاه می شود. از آنجا که در استاندارد DIN12880، سه نوع کنترلر ایمنی مشخص گردیده کمپانی سازنده نیز باید نوع کنترلر ایمنی به کار برده در دستگاه را مشخص نماید. در زیر انواع این کنترلر ها را بررسی اجمالی می کنیم:
CLASS1: کنترلر ایمنی فقط در بالاترین درجه کاربری دستگاه توسط سازنده تنظیم می شود و هنگام بروز خطا برق المان حرارتی دستگاه را قطع می کند و نیاز هست تا کاربر برای راه اندازی دستگاه دوباره این کنترلر را ریست کند. با توجه به اینکه در این کلاس ایمنی کنترل جریان برق المنت در بالاترین درجه کاربری دستگاه قطع می شود احتمال آسیب رسیدن به نمونه مورد آزمایش وجود دارد و فرایند آزمایش نیز مختل می شود . بنابراین در این کلاس ایمنی تنها از دستگاه محافظت می شود .
CLASS2: در این حالت کنترلر ایمنی قابل تنظیم است و کاربر می تواند این کنترلر را کمی بالاتر از دمای ست پوینت تنظیم نماید. در صورت عبور دما از دمای ست پوینت، کنترلر ایمنی برق المنت را قطع می کند تا دما بالاتر نرود. بدیهی است که در این CLASS نمونه آزمایشگاهی و دستگاه در برابر افزایش دمای ناخواسته محافظت می شوند ولی بالطبع فرایند آزمایش نیمه کاره می ماند.
Class3: بهترین کلاس حفاظتی که در آن هم نمونه آزمایشگاهی و دستگاه حفظ می شوند و هم فرایند آزمایش می تواند ادامه پیدا کند کلاس حفاظتی 3 می باشد. در این کلاس، کنترلر ایمنی هم قابل تنظیم می باشد و هم بر خلاف کلاس های قبلی در صورت عبور دما از ست پوینت برق المنت را قطع نمی کند بلکه دما را در محدوده تنظیم شده توسط کاربر کنترل می نماید. این کلاس در 3 حالت قابل طراحی است:
Class 3-1: فعال شدن کنترلر ایمنی تنها زمانیکه دما از محدوده تنظیم شده توسط کاربر افزایش پیدا کند.
Class3-2 : فعال شدن کنترلر ایمنی تنها زمانیکه دما از محدوده تنظیم شده توسط کاربر کاهش پیدا کند .
Class3-3: کنترل دما زمانیکه دما از محدوده تنظیم شده توسط کاربر کاهش یا افزایش پیدا کند.
استاندارد های آون آزمایشگاهی
شرکتهای تولیدکننده آونهای آزمایشگاهی معمولاً تلاش میکنند تا محصولات خود را با رعایت استانداردها و گواهینامههای معتبر به بازار عرضه کنند. استانداردها و گواهینامههای مختلف در تولید آونهای آزمایشگاهی شامل موارد زیر است:
- ISO 9001:
- استاندارد ISO 9001 یک استاندارد جهانی مدیریت کیفیت است. گواهینامه ISO 9001 نشاندهنده این است که یک شرکت دارای سیستم مدیریت کیفیت قوی و اجرایی است.
- ISO 14001:
- گواهینامه ISO 14001 به معنای این است که شرکت از سیستم مدیریت محیطی جهانی استفاده میکند و در تولید خود توجه به حفاظت از محیط زیست دارد.
- ISO 13485:
- این استاندارد به موسساتی اختصاص دارد که تجهیزات پزشکی تولید میکنند. گواهینامه ISO 13485 نشاندهنده تعهد به ایمنی و کیفیت در تولید تجهیزات پزشکی است.
- CE:
- علامت CE نشانگر این است که محصولات شرکت با الزامات اتحادیه اروپا سازگار هستند و از لحاظ ایمنی، بهداشت، و محیط زیست مطابق است.
- UL:
- گواهینامه UL نشاندهنده این است که محصولات شرکت توسط آزمایشگاههای مستقل UL برای ایمنی ارزیابی شدهاند.
- CSA:
- گواهینامه CSA نشان میدهد که محصولات شرکت با استانداردهای انجمن استانداردهای کانادا (CSA) سازگار هستند.
همچنین استاندارد IEC 61010-2-010 یکی از مهمترین استانداردهای مرتبط با آون های آزمایشگاهی می باشد که توسط کمیته بین المللی الکترونیک و ایمنی دستگاه های آزمایشگاهی تدوین شده است. این استاندارد مشخصات و الزامات ایمنی الکتریکی مرتبط با نصب، عملکرد، و نگهداری دستگاههای آون را در محیطهای مختلف تعیین میکند
از دیگر استاندارد های مهم دستگاه آون استاندارد DIN 12880 می باشد که توسط موسسه استاندارد آلمان “Deutsches Institut für Normung” به منظور بررسی عملکرد صحیح آون های آزمایشگاهی تدوین شده است و دامنه وسیعی از تجهیزات آزمایشگاهی حرارتی و برودتی و چمبرهایی که دما را کنترل می کنند، مانند آون ها، انکوباتور ها، اتاقک های رطوبت و…را در بر می گیرد.
تفاوت آون و انکوباتور
دستگاه آون و انکوباتور آزمایشگاهی کاملا با هم متفاوت بوده و هر کدام جهت کاربرد جدا گانه ای در آزمایشگاه طراحی شده اند. اما به دلیل شکل ظاهری مشابه گاها اشتباه در نظر گرفته می شوند و باعث بروز مشکلاتی برای مصرف کنندگان می گردد. عمده ترین تفاوت آون و انکوباتور در کاربرد، محدوده دمایی، دقت دمایی و ظاهر آنهاست. برای بررسی بهتر تفاوت این دو دستگاه به مقاله تفاوت آون و انکوباتور مراجعه کنید.
نحوه گردش جریان هوا در آون آزمایشگاهی
آون های آزمایشگاهی معمولا در دو مدل فن دار و بدون فن ساخته می شوند. گرچه آون های فن دار عموما همدما تر از آون های بدون فن هستند اما آون های بدون فن نیز باید یکنواختی حرارتی خوبی داشته باشند. یکی از بهترین روش ها برای ایجاد همدمایی در آون ها ایجاد جداره سوم است که FG با طراحی تکنولوژی HCT توانسته گام بزرگی در همدمایی آون ها چه در مدل های فن دار و چه مدل های بدون فن بردارد.
هنگام خرید آون آزمایشگاهی به چه نکاتی توجه کنیم
گرچه استفاده از آون های آزمایشگاهی به لحاظ نوع استفاده بسیار متنوع است اما برخی از موارد به عنوان الزامات دستگاه بسیار مهم است و لازم است تا مصرف کنندگان هنگام خرید به آن توجه ویژه ای نمایند این است که، هنگام خرید به ابعاد دستگاه توجه نمایید و از کافی بودن حجم دستگاه جهت انجام آزمایش های خود مطمئن شوید و با توجه به لازم بودن قرار گرفتن نمونه ها با فاصله از یکدیگر و جداره های جانبی حجم دستگاه را مقداری بزرگتر از نیاز خود انتخاب نمایید.
رنج حرارتی دستگاه بسیار مهم است و حتما از انطباق آن با نیاز خود مطمئن باشید. همچنین از آنجا که استفاده از آون در دمای حرارتی بالا مشکلاتی همچون گرم شدن بدنه و سوختن المنت های حرارتی رادر پی دارد بهتر است تا حداکثر دمای کارکرد دستگاه برای ساعت های طولانی با کمپانی سازنده چک شود.
ایمنی و قابلیت اطمینان بودن آون بسیار مهم است. توجه نمایید که اگر آون آزمایشگاهی مجهز به کنترلر دوم نباشد ممکن است در اثر خرابی سنسور یا کنترلر اصلی دستگاه دمای محفظه بالا رود و علاوه بر نیمه کاره ماندن فرایند آزمایش، خسارت های جبران ناپذیری به دستگاه و نمونه های آزمایش وارد شود، به همین دلیل استانداردهای معتبر بین المللی وجود کنترلر دوم (یا کنترلر ایمنی) را برای دستگاه های حرارتی و برودتی الزامی می دانند. توجه نمایید که این کنترلر دوم باید حتما سنسور و خروجی جداگانه ای داشته باشد و مستقل از کنترلر اصلی کار کند.
نگهداری و تمیز کردن آون آزمایشگاهی
آزمایشگاهها به عنوان محیطهای حساس و دقیق شناخته میشوند و برای اطمینان از دقت و قابلیت اعتماد نتایج، نگهداری و کالیبراسیون صحیح تجهیزات از اهمیت بسیاری برخوردار است. در ادامه به برخی اصول و راهکارهای مربوط به نگهداری، نحوه کار با آون آزمایشگاهی و کالیبراسیون آن میپردازیم.
نگهداری دستگاه:
1.محیط فیزیکی :تجهیزات باید در محیطی با دمای مطلوب و استاندارد نگهداری شوند. دما و رطوبت محیط باید به گونهای باشد که از تخریب و خرابی تجهیزات جلوگیری شود .محافظت از تجهیزات در برابر ضربات، لرزشها و ضررهای مکانیکی از اهمیت ویژه برخوردار است.
2.تمیزی :آون های آزمایشگاهی باید به صورت دورهای تمیز شوند. استفاده از مواد شوینده مناسب و رعایت نکات بهداشتی در این زمینه اجتنابناپذیر است. از استفاده از مواد اسیدی یا موادی مانند تینر جهت تمیز کردن دستگاه اجتناب نمایید.
3.نگهداری باتریها: از آنجا که آون های FG دارای دیتا لاگر می باشند در صورتیکه ثبت دمای دستگاه هنگام قطع برق برایتان مهم است از شارژ کافی باطری دستگاه مطمئن شوید. در صورتیکه شارژ باطری میزان مناسب نباشد علامت هشدار آن روی کنترلر روشن می شود.
کالیبراسیون آون آزمایشگاهی:
کالیبراسیون دستگاه بسیار مهم است و معمولا فرایند کالیبراسیون توسط شرکت های معتمد اداره استاندارد انجام می شود و در برگه کالیبراسیون خطاهای دستگاه مشخص می گردد. در صورتیکه دستگاه قابلیت تجدیدپذیری خوبی نداشته باشد و یا نوسان دما و اختلاف نقاط مختلف دستگاه با هم زیاد باشد دستگاه قابل کالیبره شدن نمی باشد. امروز در آون های پیشرفته قابلیت کالیبره دستگاه از طریق برد کنترلر نیز وجود دارد تا کاربر بتواند به راحتی دستگاه را کالیبره نماید و خطاهای احتمالی را به حداقل برساند.
1.برنامهریزی کالیبراسیون: تعیین یک برنامه منظم برای کالیبراسیون پیشنهاد می شود. این برنامه باید فواصل زمانی مناسب بر اساس نوع و استفاده از تجهیزات را در نظر بگیرد.
2.استانداردها و راهنماییها: پیشنهاد می گردد بر اساس راهنماییهای دفترچه راهنمای دستگاه ، کالیبراسیون انجام شود.
3.ثبت دقیق نتایج: نتایج کالیبراسیون باید با دقت ثبت شوند و در صورت اختلافهای قابل توجه، تجهیزات باید بهصورت فوری تعمیر یا تنظیم شوند.
4.آموزش کارکنان: کارکنان باید آموزشهای لازم در زمینه کالیبراسیون دریافت کنند و توانایی اجرای این فرآیند را به درستی داشته باشند.
با رعایت این اصول و راهنماییها، نگهداری و کالیبراسیون آون آزمایشگاهی را میتوان بهبود داد و اطمینان از صحت نتایج آزمایشات فراهم کرد
برخی از امکانات منحصر بفرد آون هوشمند آزمایشگاهی FG:
- همدمایی فوق العاده با استفاده از نسل جدید تکنولوژی HCT
- کنترلر فازی جهت کنترل دقیق دمای دستگاه
- کنترلر ایمنی
- دریچه تخلیه هوای پیشرفته با قابلیت کنترل دقیق
- منوی کالیبراسیون از طریق کنترلر و همچنین آنلاین
- دیتالاگر با قابلیت ثبت دما تا دو سال
- باطری جهت ثبت مقادیر دستگاه تا دو ساعت زمان قطع برق
- قابلیت اتصال به اینترنت و کنترل، مانیتور و برنامه ریزی دستگاه از طریق نرم افزار از هر نقطه ای در دنیا
بهترین عرضه کننده آون آزمایشگاهی
شرکت فن آزماگستر به عنوان برترین تولید کننده تجهیزات آزمایشگاهی در ایران و اولین تولید کننده تجهیزات آزمایشگاهی هوشمند از جمله آون آزمایشگاهی هوشمند میباشد که با ارائه دقیق ترین تجهیزات آزمایشگاهی به شما جهت رسیدن به نتایجی دقیق و مطمئن در آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقاتی کمک میکند. FG با ارائه آون آزمایشگاهی هوشمند خود گامی بزرگ در راه تحول حوزه آزمایشگاهی و تحقیقاتی کشور برداشته است.
ابعاد آون آزمایشگاهی هوشمند FG
-
آون آزمایشگاهی 55 لیتری
-
آون آزمایشگاهی 120 لیتری
-
آون آزمایشگاهی 240 لیتری
قیمت آون آزمایشگاهی
قیمت آون های آزمایشگاهی با توجه به نوع و سایز مختلف آن متفاوت میباشد. جهت خرید یا اطلاع از لیست قیمت آون آزمایشگاهی اف جی با بخش فروش FG تماس حاصل فرمایید.
خرید آون آزمایشگاهی
شرکت فن آزما گستر در زمینه تولید تجهیزات آزمایشگاهی فعالیت می کند و به عنوان یکی از شرکت های معتبر و پیشرو در این صنعت شناخته می شود. شرکت فن آزما گستر در واقع به عنوان یکی از برترین شرکت های تولید کننده تجهیزات آزمایشگاهی در ایران شناخته می شود.
این شرکت در زمینه تولید آون آزمایشگاهی نیز فعالیت دارد و دستگاه های هوشمند و با کیفیتی را تولید می کند. تولیدات شرکت فن آزما گستر با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته و با رعایت استانداردهای بین المللی صورت می گیرد.
BF 55, BF 120, BF 240, BF 400
BM 55, BM 120
معرفی نسل جدید آون آزمایشگاهی هوشمند FG
HCT (Homogenic chamber technology)
بازگشت سریع دما به دمای تنظیم شده پس از باز و بسته کردن درب دستگاه
همدمایی بهتر و گرمایش سریعتر با نسل دوم HCT
هم دمایی در 27 نقطه از محفظه
پایداری دما
3 جداره
DUAL SAFETY
ترموستات ایمنی قابل تنظیم با سنسور جداگانه و مستقل
کنترل دما در صورت افزایش دمای ناخواسته
مطابق استاندارد DIN 12880 Class 3.1
دارای دو سنسور PT100
ویدیو معرفی آون آزمایشگاهی
جهت آشنایی با جزئیات بیشتر محصول ویدیو مقابل را مشاهده نمایید.
تجهیزات و خدمات سفارشی
سینی از جنس ورق استنلس استیل مشبک
نصب دریچه به تعداد و قطر سفارشی
درب شیشه ای با قاب فلزی
گواهینامه های IQ,OQ,PQ
ارائه گواهی کالیبراسیون
لامپ روشنایی
سنسور خارجی
سینی توری
قفل درب
جدول مشخصات فنی آون آزمایشگاهی هوشمند FG
سوالات متداول
مطابق با استانداردهای اف جی و استانداردهای معتبر دنیا بهترین فاصله از دیواره ها و کف و سقف آون ۱۰ % از طول همان ضلع میباشد. برای مثال اگر عرض دستگاه ۴۰ سانتی متر باشد ۱۰ درصد آن یعنی ۴ سانتی متر از هر طرف (چپ و راست) و اگر عمق دستگاه ۵۰ سانتی متر باشد ۱۰% آن یعنی ۵ سانتی متر از جلو و عقب باید فاصله از دیواره های دستگاه را برای بارگزاری در نظر گرفت.
بله، به کمک تکنولوژی HCT به کار رفته در دستگاه آون، حتی در حالت بارگزاری کامل دستگاه (مطابق با اصول بارگزاری) نیز همدمایی کامل را خواهید داشت.
دستگاه آون در سریعترین حالت ممکن به دمای ست پوینت می رسد و تنظیم شیب حرارتی برای طولانی کردن زمان رسیدن دمای محفظه به دمای ست پوینت می باشد در نتیجه زمان رسیدن دمای چمبر به دمای ست پوینت را نمیتوان سریعتر کرد.
استفاده از ترموستات ایمنی در دستگاه های FG که همانند فیوز عمل کرده و در صورت بالا رفتن دما بیش از حد ست پوینت دستگاه آون را خاموش میکند.
همواره زمانی صرف می شود تا دمای محفظه داخلی به ست پوینت برسد. تایمر هوشمند از زمانی فعال می شود که دما به ست پوینت رسیده باشد.
هزینه تغییر رنگ دستگاه ها بسیار زیاد می باشد لذا انجام این مورد به صرفه نمی باشد.
بله، بر اساس سفارش مشتری این قابلیت با پرداخت هزینه اضافه وجود دارد.
رنج دمایی که در خصوص آون ها نوشته می شود ،معمولا قابلیت کنترل در آن محدوده را دارند ولی در این دماها دقت زیادی ندارند و یا نیاز به تغییراتی در تنظیمات دستگاه دارند .لذا برای دماهای پایینتر از ۸۰ درجه معمولا بهترین گزینه انکوباتور می باشد.
خیر، مکانیزم دریچه تخلیه هوا خروج حداکثری بخارات و گازهای ایجاد شده در محفظه است. اما فن سیرکولاتور به منظور تسریع در گردش هوای داخل چمبر به کار میرود.
خیر، در صورت نیاز به تعداد سینی های بیشتر در آون فقط با خرید سینی می توانید فضای بیشتری استفاده نمایید و نیازی به نصب ریل یا تغییر دیگری در دستگاه نیست.
بله، در صورت نیاز و با توجه به کشویی های متفاوتی که در دستگاه آون تعبیه گردیده می توانید سینی ها را جابجا نمایید.
بله ،مکانیزم ویژه ای برای فرایند تخلیه هوا و ورود هوای تازه به داخل محفظه آون در نظر گرفته شده است که باعث حداکثر تخلیه رطوبت و گازهای ایجاد شده در محفظه می شود .
اگر هنوز پاسخ سوال خود را پیدا نکرده اید سوالتان را از ما بپرسید.
"*"فیلدهای ضروری را نشان می دهد
داود
به نظرم وقتی در مورد یک تکنولوژی صحبت میکنید خیلی خوبه که رفرنس اون تکنولوژی را بدید. یعنی مقالات یا کارهای علمی که روی این موضوع کار کردند. استفاده از سرواژه ها مثل hct و بازی با کلمات و رفرنس ویکی پدیا که اون هم تبلیغ شرکت خودتونه برام جالب بود. یک درصد فکر کنید که افراد آکادمیک سایت شما را میبینند و خب این خودش یک تبلیغ منفیه. چون اکثر مخاطبان شما آکادمیک هستن. به نظرم بهتره این تکنولوژی را ثبت اختراع کنید که لااقل قابل دفاع باشه. در مورد اندازهگیری 27 نقطه درون آون یک رفرنس یا یک گواهی بین المللی ارائه کنید.
از انصاف نگذریم. سایت زیبایی دارید و محصولاتتون هم به نظر زیبا است. موفق و پیروز باشید.
FG
باتشکر از دقت نظر شما دوست عزیز، بسیار خرسندیم که محصولات و سایت ما مورد توجه شما بوده.
باتوجه به اشاره شما به تکنولوژی HCT لازم به ذکر است که این تکنولوژی منحصرا توسط FG طراحی شده و در این سایت نیز به طور کامل در مورد آن توضیح داده شده است و رفرنس اصلی این تکنولوژی FG میباشد.
در مورد اندازه گیری در 27 نقطه نیز استاندارد DIN12880 مرجع اصلی اندازه گیری دقت در چمبر ها میباشد که در مقاله استاندارد DIN به طور کامل در مورد آن توضیح داده ایم.
دکتر احمدی
با سلام و خسته نباشید. قیمت آون آزمایشگاهی هوشمند چند هست؟
FG
با سلام و عرض ادب.
در مورد قیمت و خرید آون آزمایشگاهی لطفا با کارشناسان ما در بخش فروش در ارتباط باشید.
امیر اسماعیلی
ممنون از اطلاعات دقیق و توضیحات کاملتون.
اشکان
سلام وقت بخیر – آون با حجم 200 لیتر – میزان مقاومت 100 کیلوگرم – محدوده دمایی تا 200 درجه سانتی گراد و دقت دمایی تا 2 درجه هم در لیست تولیدات و سبدفروش خود دارید ؟
FG
با سلام و عرض ادب.
با توجه به تنوع مدل و ابعاد آون های هوشمند FG, لطفا با بخش فروش ما به شماره: 02162999032 تماس حاصل فرمایید تا همکاران ما شما را راهنمایی نمایند.
با تشکر.