تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟

تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟

تجهیزات آزمایشگاهی

یکی از مهمترین حوزه های سلامتی هر کشور آزمایشگاه ها و مراکز علمی ،پژوهشی و تحقیقاتی همراه با تجهیزات آزمایشگاهی استاندارد است.

وجود آزمایشگاه هایی مجهز و مدرن برای هر جامعه ای امری حیاتی است چرا که در سالهای اخیر با وجود ویروس کووید-19 این مهم به تمام جهانیان ثابت شد که ابتدایی ترین مرحله برای بهبود هر بیمار تست و تشخیص دقیق بیماری آن فرد است و همچنین مهمترین راه حل مبارزه با هر بیماری یا ویروس شناخت دقیق  و آنالیز آن است. پس وجود آزمایشگاه ها به همراه تجهیزاتی مدرن و پیشرفته برای درمان و مبارزه با بیماری ها و تست و تشخیص انواع آن بسیار ضروریست. در این مقاله سعی داریم جامع ترین اطلاعات در مورد تجهیزات آزمایشگاهی ،ابزار و لوازم آزمایشگاهی را معرفی نماییم زیرا کیفیت بالای این تجهیزات و تهیه آن از فروشندگان و تامین کنندگان معتبر بسیار مهم است چرا که میتوان با اطمینان از کیفیت و عملکرد آنها از آن استفاده نمود. اگر قصد خرید تجهیزات آزمایشگاهی را دارید یا اطلاعات خود در این حوزه را میخواهید افزایش دهید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟

تجهیزات آزمایشگاهی تعریف کلی از انواع ابزار،لوازم و دستگاه های مورد استفاده در آزمایشگاه ها و مراکز علمی ، تحقیقاتی و بیمارستان ها میباشد.این تجهیزات طیف وسیعی از انواع دستگاه ها و ابزار های عمومی و تخصصی آزمایشگاه ها میباشد. یکی از مهمترین شاخصه های اصلی در انتخاب تجهیزات آزمایشگاهی دقت و کیفیت بالای آنها جهت انجام تست های دقیق و حساس میباشد که تجهیزات آزمایشگاهی FG این مهم را برای شما فراهم نموده است.

امروزه شرکت های بسیاری در زمینه تولید و فروش تجهیزات آزمایشگاهی فعالیت دارند که شرکت بزرگ FG نیز یکی از این شرکت ها میباشد که با تولید بهترین تجهیزات آزمایشگاهی با تکنولوژی منحصربفرد و متناسب با استاندارد های روز دنیا با برند های خاجی رقابت دارد. تجهیزات آزمایشگاهی اف جی در دقت ، زیبایی ظاهری ، راحتی کاربر ، ظرافت و تکنولوژی های منحصربفرد به کار برده شده در هر دستگاه حرف اول را میزند.

لیست تجهیزات آزمایشگاهی

  • دستگاه های آزمایشگاهی
  • سکوبندی (کابینت آزمایشگاهی ، سینک آزمایشگاهی ، میز آزمایشگاهی و … )
  • وسایل آزمایشگاهی
  • هود آزمایشگاهی
  • وسایل ایمنی آزمایشگاهی
  • دوش و چشم شوی آزمایشگاهی

دستگاه های آزمایشگاهی بسیار متنوع بوده و کاربرد های مختلفی در آزمایشگاه های مختلف داشته و هر کدام جهت کارایی خاصی طراحی و تولید شده اند.که پرکاربرد ترین آنها را در ادامه برای شما معرفی خواهیم کرد.

آون آزمایشگاهیLaboratory Drying Oven

 

آون آزمایشگاهی یا فور دستگاهی است که با ایجاد حرارت یکنواخت جهت خشک کردن ، گرم کردن و استریل نمونه ها و وسایل آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد. آون ها معمولا به دو گروه فن دار و بدون فن تقسیم و شامل انواع مختلف آون های استاندارد و آون خلاء هستند و همچنین از نظر سایز نیز در سایز های مختلف ۵۵ ، ۱۲۰ ، ۲۴۰ و ۴۰۰ لیتری مورد استفاده قرار می گیرند.در بعضی موارد از جهت جنس بدنه و نوع کنترلر و محدوده دمایی نیز دسته بندی می شوند . آون ها جزء تجهیزات ثابت آزمایشگاهی هستند و با توجه به گستره امکانات و رنج دمایی  ( تا ۳۰۰ درجه سانتیگراد ) ، در آزمایشگاه های مختلف استفاده می شوند.

انکوباتور آزمایشگاهی Laboratory incubator

 

انکوباتور از جمله تجهیزات آزمایشگاهی است که با ایجاد حرارت یکنواخت و کنترل دما و رطوبت و همچنین میزان اکسیژن و دی اکسید کربن محیط مناسبی جهت رشد انواع میکروارگانیسم ها و باکتری ها فراهم میکند .این دستگاه یکی از ابزار های مهم در آزمایشگاه های داروسازی ، تشخیص طبی ، میکروبیولوژی ، زیست شناسی ، سلولی و صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی ، نفت و گاز ، آرایشی بهداشتی و مراکز تحقیقاتی از جمله کشاورزی میباشد.

انکوباتورها به سه دسته ی صنعتی ، پزشکی و انکوباتور آزمایشگاهی تقسیم میشوند و در محیط آزمایشگاهی از انواع انکوباتورهای معمولی یا حرارتی ( رنج دمایی از ۳۰ تا ۷۰ درجه سانتی گراد)، انکوباتور یخچالدار ( رنج دمایی به طور متوسط از ۵- تا ۷۰+ )، انکوباتور CO۲ و انکوباتورهای شیکردار استفاده میشود.

چمبر دما رطوبت(اتاقک تست پایداری) Stability Test Chamber

 

اتاقک های تست پایداری دارو یا چمبر دما و رطوبت (STABILITY TEST CHAMER) دستگاهی است که با ایجاد شرایط محیطی خاص برای تست های ICH داروسازی بسیار مهم و ضروریست. آزمایشات پایداری دارو بخش مهمی در توسعه علوم دارویی و پزشکی بوده و این امر اهمیت و حساسیت چمبر ها را دو چندان میکند. از اتاقک های پایداری عمدتا جهت گرفتن تست ICH GUAIDLINE Q1A  استفاده میشود که دارو را در شرایط دمایی ۴۰ درجه سانتی گراد و رطوبت ۷۰% قرار داده و میزان پایداری دارو را در بازه های زمانی ۳ ماهه، ۶ ماهه و حتی ۱ ساله میسنجند.

کوره آزمایشگاهی Laboratory Furnace

 

کوره های آزمایشگاهی یکی از تجهیزات پرکاربرد و در عین حال پر استهلاک میباشد.زیرا کار در محدوده ی دمایی بالا و مدت زمان کاربری زیاد این دستگاه را به یکی از حساس ترین تجهیزات آزمایشگاهی تبدیل کرده و حساسیت های هنگام ساخت و طراحی این دستگاه را نیز بالا برده است. کوره آزمایشگاهی دستگاهی است که با ایجاد حرارت یکنواخت جهت آنالیزهای ترکیبی و شیمیایی و همچنین گرم کردن ، ذوب و سوزاندن نمونه های آزمایشگاهی مورد استفاده قرار می گیرد.

شیکر آزمایشگاهی Laboratory Shaker

 

شیکر های آزمایشگاهی به انواع مختلفی از جمله شیکر اوربیتالی ، شیکر صفحه ای ، شیکر انکوباتور و شیکر خورشیدی تقسیم میشوند.شیکر های آزمایشگاهی تجهیزاتی هستند که با حرکت و لرزش عملیات مناسب برای مخلوط کردن مایعات را فراهم میکنند باتوجه به نوع حرکت این شیکر ها به آنها شیکر اوربیتالی یا شیکر روتاتور گفته میشود. از شیکرها در آزمایشگاه های تحقیقاتی، صنعتی و پزشکی استفاده می شود.

انکوباتور یخچالدارCold Incubator

 

انکوباتور یخچالدار(اتوو) دستگاهی است که به منظور نگهداری و رشد میکروارگانیسم ها در محیطی مناسب و با دمای یکنواخت طراحی شده است. از بیشترین مصارف آن، انکوباسیون محیط کشت باکتری، ویروسی و قارچی است.

مهمترین مزیت انکوباتورهای یخچالدار FG، همدمایی در تمام نقاط محفظه و ثبات حرارتی می باشد و برای اولین بار در ایران همدمایی در ۲۷ نقطه از محفظه را برای کاربر به ارمغان آورده است. مزیت مهم دیگر ثبات دمایی حتی در حالت سرمایش می باشد که با استفاده از تکنولوژی NON-CUT میسر گردیده است. با توجه به رنج دمای کاری انکوباتور های یخچالدار، به آن انکوباتور برودتی نیز گفته می شود.

اتاق رشد گیاه (ژرمیناتور)Growth Chamber

 

اتاقک های رشد یا ژرمیناتور (GROWTH CHAMER) دستگاهی است که با ایجاد شرایط محیطی ایده آل برای رشد بذر یا تخم یک گیاه مورد استفاده می گیرد، ژرمیناتور آزمایشگاهی شرایطی را فراهم می کند که در آن نور، رطوبت و دما به صورتی کنترل می شود که شرایط بهینه برای رشد یک بذر یا تخم فراهم آید

اتاقک های رشد FG جزء تجهیزات مهم آزمایشگاه ها و مراکز تحقیقات کشاورزی هستند و با توجه به نوع کاربرد، از حساسیت بالایی برخوردار هستند. اتاقک های رشد FG با ایجاد دما و رطوبت ثابت و نور یکنواخت در بسیاری از مراکز و آزمایشگاههای تحقیقاتی کشور استفاده می شوند. مهمترین مزیت اتاقک های رشد اف جی، ثابت بودن شرایط محیطی دما و رطوبت، در تمام نقاط چمبر می باشد و همراه با تکنولوژی های منحصر بفرد دیگر، تجربه جدیدی را برای کاربر به ارمغان آورده است. با توجه به نوع استفاده، به این دستگاه ها، چمبر دما و رطوبت، چمبر آزمایشگاهی، چمبر رطوبت،دستگاه ژرمیناتور، اتاقک رشد گیاه و اتاق کشت گیاه نیز گفته می شود.

آسیاب آزمایشگاهی Laboratory mill

 

آسیاب آزمایشگاهی از تجهیزات آزمایشگاهی است که معمولا برای نمونه ها قبل از آنالیز به کار رفته و آن ها را آماده می کند. از این دستگاه برای خرد کردن ذرات ریز، همگون کردن مواد مرطوب، خشک، سخت، نرم و ارتجاعی استفاده می شود. به بیانی ساده تر حجم و اندازه ی ذرات را کم کرده و آن ها را هموار می کند.

 

دستگاه الکترولیز Laboratory electrolysis

 

دستگاه الکترولیز یا برق کافت دستگاهی است که با استفاده از جریان برق، پیوند های شیمیایی بین عناصر و مواد را شکسته و آن ها را از یکدیگر جدا می کند. این دستگاه، در تصفیه آب و فاضلاب ، صنعت متالوژی و معادن کاربرد فراوانی دارد.

 

دستگاه چگالی سنج hydrometer

 

دستگاه چگالی سنج یا هیدرومتر،دستگاهی است که برای اندازه گیری سریع چگالی نسبی مایعات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. این ابزار شیشه ای، به شکل یک تنه استوانه ای همراه با یک حباب است که با جیوه و یا گلوله های سربی سنگین پر شده است.

 

 

فریزر آزمایشگاهی Laboratory freezer

 

فریزر آزمایشگاهی نوعی فریزر و دستگاه برودتی آزمایشگاهی است که جهت نگهداری و فریز کردن آزمایشات و تست ها در آزمایشگاه ها ، بیمارستان ها و دیگر مراکز مورد استفاده قرار میگیرد. فریزر آزمایشگاهی محفظه ی کنترل شده ی دمایی جهت نگهداری مواد آزمایشگاهی خاص که نیاز به مراقبت بیشتری جهت نگهداری دارند می باشد.

 

دستگاه رفراکتومتر Laboratory refractometer

 

رفراکتومتر یا رفرکتومتر به معنای شکست سنج، نوعی دستگاه آزمایشگاهی است که جهت شناسایی و تشخیص درجه خالص بودن مواد آزمایشگاهی به کار برده می شود. در واقع این دستگاه عملیات رفراکتومتری را با اندازه گیری ضریب شکست مواد (مایعات، جامدات و گازها) انجام می دهد.

 

دستگاه کارل فیشر Karl Fischer

 

دستگاه کارل فیشر به کمک روش های شیمیایی مقدار آب موجود در مواد جامد، حلال ها، اسیدهای آلی، الکل ها، استرها، اترها و نمک‏های معدنی آب ‏دار را به طور دقیق و در عرض چند دقیقه اندازه گیری می کند. به همین دلیل یکی از مهم ترین تجهیزات آزمایشگاهی است که در صنایع غذایی، پتروشیمی، دارویی، آرایشی و بهداشتی، چوب و کاغذ، منسوجات و مصالح ساختمانی بسیار پرکاربرد است .

بن ماری Bain-marie

 

بن ماری یا حمام آب از دستگاه های پرکاربرد آزمایشگاهی است که با گرم کردن تدریجی و یکنواخت آب، شرایط مناسبی را برای انجام واکنش‎های شیمیایی مختلف فراهم می‌آورد. از این دستگاه برای گرما دادن ارلن یا مواد آزمایشگاهی در محدوده ی دمایی ۲۵ تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد استفاده می شود.

دستگاه ضدعفونی دست

 

ضد عفونی کردن دست ها در محیط های آزمایشگاهی که امکان شستشوی مرتب آن وجود ندارد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. زیرا، دست ها مهم ترین عامل در انتقال بیماری ها هستند. به همین دلیل، استفاده از دستگاه های  ضد عفونی کننده دست یکی از بهترین روش های میکروب زدایی است.

هیتر استیرر

 

دستگاه هیتر استیرر یا هات پلیت (Hot Plate) جهت حرارت دهی و همزدن نمونه بوسیله مگنت در آزمایشگاه استفاده میشود .هیتر استیرر از جمله تجهیزات آزمایشگاهی است که برای مخلوط کردن، همگن کردن و حرارت دادن به مایعات کم حجم مورد استفاده قرار می گیرد.

ورک استیشن

 

دستگاه ورک استیشن یکی دیگر از تجهیزات آزمایشگاهی است که در آزمایشگاه های ژنتیک و زیست شناسی مورد استفاده قرار می گیرد. این دستگاه از ایجاد آلودگی های مقطعی بین نمونه های آزمایشگاهی جلوگیری می کند.

عملکرد این دستگاه به این صورت است که لامپ های UV موجود در دستگاه با تابش اشعه ی ماوراء بنفش، آلودگی های سطح و هوای داخل محفظه ی دستگاه را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. به این ترتیب یک محیط کار تمیز برای انجام آزمایش ها در اختیار کاربر قرار می دهد.

سانتريفيوژ آزمايشگاهی

 

سانتریفیوژ آزمایشگاهی دستگاهی است كه با استفـاده از نيـروی مـوتور خود برای جداسازی اجزای یک مخلوط مایع استفاده می گردد. در دستگاه سانتریفیوژ جداسازی اجزای مخلوط به کمک نیروی گریز از مرکز صورت می گیرد. نمونه در دستگاه سانتریفیوژ با چرخش سریع (معمولا از 4000 تا 20000 دور بر دقیقه) حول یک محور ثابت به حالت افقی و یا در زوایای مختلف درآمده و نیروی گریز از مرکز بر آن اعمال می شود.

سانتريفيوژهای پزشكی بر اساس اصل رسوبی مواد در سرعت بالا كار می كنند. در این روش شتاب جاذبه ای مركزی، باعث جدا شدن مواد به دو نوع ناحيه كم و پر تراكم می شود.

یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات آزمایشگاهی هود های آزمایشگاهی میباشد که علاوه بر حفظ سلامت کارکنان آزمایشگاه به دلیل کاربرد آن به عنوان تهویه آزمایشگاه به افزایش طول عمر دستگاه ها نیز کمک میکند زیرا تجهیزاتی مانند کوره های آزمایشگاهی حتما باید زیر هود استفاده شوند.

کار تهویه در آزمایشگاه های مختلف، متفاوت می‌باشد برای مثال در آزمایشگاه های مواد رادیواکتیو، شیمیایی و بیولوژیک این کار متفاوت خواهد بود، که با اینکار از محیط و نمونه حافظت خواهد شد. هود ازمایشگاهی به کمک مکش هایی که در لوله های تخلیه هوا ایجاد میکند کاربر را از انواع مختلف باکتری، ویروس و انگل ها که سم تولید می‌کنند و جان انسان را تهدید می‌نمایند حفظ می‌‌کند

انواع هود آزمایشگاهی

 

هود شیمیایی :

 

برای مکش دود و بخارات حاصل از آزمایشها و احتراق مواد شیمیایی و انتقال این بخارات به بیرون از فضای آزمایشگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. این هود ها دارای محفظه ای برای آزمایشات، فن جهت مکش و کابینتی برای نگهداری مواد شیمیایی است.

هود کانوپی :

 

هود کانوپی روی دیوار یا سقف معین در آزمایشگاه قرار می‌گیرند تا عملیات شیمیایی مورد نظر برای فضایی که در نظر گرفته شده در زیر این هودها انجام بگیرد. فن این هودها را نمیتوان روی هود سوار کرد پس باید فضایی را در بیرون از آزمایشگاه برای قرارگیری فن تعبیع کرد

هود میکروبی:

 

هود میکروبی یا همان هود لامینار برای کشت بافت و یا تومور و سلول مورد نظر استفاده می‌شود. در آزمایشات میکروبیولوژی وظیفه تهویه هوا را بر عهده دارد. این هود همانند هود شیمیایی به صورت کابین دار یا بدون کابین موجود است که معمولا بدون کابینت آن کاربرد دارد . هود های بازویی و یا مفصلی با استفاده از بازوها و مفصل هایی که درون آن وجود دارد قابلیت جابجایی در تمام فضای آزمایشگاه را دارد.

سکوبندی آزمایشگاهی به مجموعه عواملی گفته می شود که سبب آماده شدن یک فضای مناسب برای قرار دادن دستگاه ‌ها، الزامات و تجهیزات آزمایشگاهی می شوند در واقع به مجموعه کابینت بندی ها و چیدن میز کارهایی که در هر آزمایشگاهی وجود دارد سکوبندی آزمایشگاهی گفته می‌شود. سکوبندی آزمایشگاه در واقع پایه راه اندازی یک آزمایشگاه است و بایستی با استاندارد های داخلی و بین المللی همخوانی داشته باشد.

انواع سکوبندی

 

سکوی یک طرفه

 

سکوی یکطرفه آزمایشگاهی (میز یکطرفه آزمایشگاهی) یکی از پرکاربردترین انواع سکوبندی و کابینت در محیط آزمایشگاه می باشد که با  نصب بر کنار دیوار، امکان استفاده یکطرفه را برای کارمندان فراهم می کند.

کابینت آزمایشگاهی یکطرفه که معمولا صفحه رویه آن دارای جنس سنگ گرانیت، استیل، اپوکسی رزین، سرامیک ضد اسید و HPL (فرمیکا) می باشد از قابلیت نصب سینک، انواع شیرآلات آزمایشگاهی، پریز برق و… نیز برخوردار است.

سکوی دو طرفه (جزیره)

 

سکوی دوطرفه آزمایشگاهی (میز دو طرفه) یا جزیره آزمایشگاهی از دیگر انواع کابینت آزمایشگاهی است که با نصب در وسط محیط آزمایشگاه امکان استفاده از دو طرف را برای کارمندان فراهم می کند.

همچنین این سکوبندی آزمایشگاهی ضمن برخورداری از قابلیت نصب سینک، انواع شیرآلات آزمایشگاهی، پریز برق و…، امکان استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی و سینک را بصورت دوطرفه برای کاربران ایجاد می کند و معمولا دارای صفحه رویی از جنس سنگ گرانیت، اپوکسی رزین، استیل، HPL (فرمیکا) و سرامیک ضد اسید می باشد.

قفسه دیواری

 

ابعاد قفسه دیواری هم معمولا با ارتفاع ۶۰ ، طول ۹۰ و عمق ۳۰ سانتی متر انتخاب می شود. توصیه می شود جنس بدنه ی آن ازMDF  با روکش های ملامینه و … باشد. درب های آن هم معمولا از جنس شیشه یا MDF و یا ترکیبی از هر دو انتخاب می شود.

شلف وسط و کناری

 

شلف وسط و کناری بر اساس سفارش کارفرما و معمولا از جنس پروفیل سبک ۲۰ در ۲۰ میلیمتر که پوشش رنگ الکترواستاتیک دارد ساخته می شود. بهتر است بدنه ی آن هم مانند موارد قبلی از MDF با روکش های ملامینه، فرمیکا و یا فلز ساخته شود.

میز آزمایشگاهی

 

میز آزمایشگاهی یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات آزمایشگاهی است که برای آزمایشگاه های پزشکی، الکترونیکی و … استفاده می شود. میز های آزمایشگاهی شامل میز توزین ( ضد ارتعاش)، میز وسط، میز شستشو، میز تحریر و میز توزین جهت استفاده برای لوازم آزمایشگاهی است. کار با آن ها نیازمند بیشترین دقت و کمترین میزان لرزش است. میز وسط و میز شستشو از جنسی انتخاب می شوند که در برابر مواد شیمیایی و حلال ها مقاوم بوده و تمیز کردن آن ها بسیار راحت باشد. به همین دلیل، معمولا جنس رویه آن ها از سرامیک ضد اسید انتخاب می شود.

سینک آزمایشگاهی

 

سینک آزمایشگاهی از دیگر تجهیزات آزمایشگاهی ضروری است که باید جنسی مقاوم در برابر اسید و قلیا داشته باشد. این سینک ها معمولا در سه مدل سینک سرامیکی، اپوکسی و پروپیلن ساخته می شوند. اگر سینک آزمایشگاهی از جنس مناسب و مرتبط با حوزه ی کاری انتخاب شود، در افزایش بازدهی آزمایش بسیار موثر است. سینک آزمایشگاهی باید مانند کابینت آزمایشگاهی در مقابل وزن اجسام و مواد شیمیایی مقاوم باشد.

کمد نگهداری مواد آزمایشگاهی

 

کمد نگهداری مواد به صورت یک کابین ایمن برای نگهداری مواد شیمیایی و آلی، مواد اسیدی و باز در محیط های آزمایشگاهی طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد.

هر آزمایشگاه برای دست‌یابی به نتایجی دقیق و انجام آزمایش‌های موفق نیاز به مجموعه‌ای از تجهیزات و لوازم دارد. تجهیزات آزمایشگاهی برای انجام آزمایشات علمی مورد استفاده قرار می‌گیرند و بسته به کاربرد، ابزارهای ساده تا دستگاه‌های پیچیده را شامل می شوند. با توجه به حوزه‌های مختلف، آزمایشگاه‌ها به انواع مختلفی از تجهیزات احتیاج دارند، اما بعضی از آن‌ها در همه‌ی آزمایشگاه‌ها مشترک هستند.

بِشر

 

بشر (Bécher) وسیله‌ای است که معمولاً برای همزدن ماده به کار می‌رود. بشرها عموماً استوانه‌ای شکل با کف تخت ومدرج هستند. بشرها در اندازه‌های مختلف از 1 میلی لیتر تا چندین لیتر موجود هستند. بشرها ممکن است از شیشه اغلب پیرکس یا پلاستیک ساخته شده باشند. بشرهایی که برای نگهداری مواد خورنده استفاده می‌شوند باید از مواد مقاوم به خورده شدن ساخته شده باشند. بشرها معمولاً با استفاده از خطهایی که بر روی آن‌ها کشیده شده‌است درجه بندی می‌شوند. برای نمونه یک بشر ۲۵۰ میلی‌لیتری ممکن است به درجه‌های ۵۰، ۱۵۰، ۲۰۰ و ۲۵۰ تقسیم بندی شده باشد. این درجه بندی ممکن است در بشرهای گوناگون متفاوت باشد.

ارلن

این وسیله دارای دهانه ‌ای باریک است که خطر پاشیده شدن قطرات مایع به هنگام هم زدن یا تکان دادن را کاهش می ‌دهد. ارلن به راحتی به پایه متصل شده و می ‌توان از آن برای گرم کردن و تکان دادن محلول ‌ها استفاده کرد. از ارلن مدرج برای برداشتن حجم مشخصی از مایعات استفاده می شود.

ارلن بوخنر

ارلن بوخنر (Büchner Flask) یا ارلن تخلیه، شبیه ارلن معمولی است با این تفاوت که یک لوله موسوم به لوله تخلیه در بالای آن قرار دارد. انتهای این لوله به شکلی است که برای متصل شدن به نوعی پمپ موسوم به پمپ خلا تعبیه شده است. معمولا از این نوع لوازم آزمایشگاهی برای فیلتر کردن نمونه‌ ها استفاده می ‌شود.

بالن فلورانس

 

بالن فلورانس  (Florence Flask)، به شکل یک ظرف ته ‌گرد است که دهانه باریک و بلندی دارد. از این ظرف برای نگهداری، حرارت دادن و هم ‌زدن مایعات استفاده می شود.

لوله آزمایش

لوله آزمایش  test tube یکی از ابزارهای متداول آزمایشگاهی است که در بیشتر آزمایشگاه‌های شیمی یافت می‌شود.این وسیله که از شیشه یا پلاستیک شفاف ساخته می‌شود به شکل یک لوله بلند است که از یک سر باز و از سر دیگر بسته و به صورت محدب است.لوله‌های آزمایشگاهی بزرگتر که برای جوشاندن مایعات استفاده می‌شود به لوله جوش معروف است.برخی از انواع لوله‌ها به نام لوله‌های مخروطی معروف هستند که این لوله‌ها بیشتر برای سانترفیوژ استفاده می‌شوند.

برس لوله یا لوله شور

نوعی برس است که برای شستن وتمیز کردن دیواره ی داخلی لوله ی آزمایش کاربرد دارد. برای شستن لوله آزمایش، برس را درون لوله آزمایش قرار داده و می چرخانند.

جا لوله ی آزمایش

وسیله ای از جنس چوب، پلاستیک و یا فلز است که از آن برای نگهداری لوله آزمایش استفاده می کنند.

انبرک‌

معمولا برای نگهداری برخی از لوازم آزمایشگاهی مانند لوله های آزمایش مورد استفاده قرار می گیرد. در مواردی که لمس لوله‌ های آزمایش خطرناک است، توصیه می شود برای جابجایی آن ها از انبرک ‌های مخصوص این کار استفاده کرد.

بوته ی چینی

بوته چینی آزمایشگاهی ظرف مخروطی (مخروط ناقص) شبیه انگشتانه است که لبه های آن کاملا صاف و جداره های داخلی و خارجی آن صاف و صیقلی است.

اگرچه بوته آزمایشگاهی را از جنس فلز به ویژه از نیکل، گرافیت و سفال (بوته گلی یا سفالی) نیز می سازند اما این بوته ها عمدتا از جنس چینی تهیه می شود و معمولا دارای سرپوش است.

تیغ میکروتوم

تیغ میکروتوم ابزاری است که از آن برای ایجاد برش های بسیار نازک از بافت های گیاهی و حیوانی مورد استفاده می شود. این تیغ در جراحی و آزمایشگاه پاتولوژی بافت شناسی و هنگام کار با میکروسکوپ، بیشترین کاربرد را دارد.

همزن شیشه ای

میله ای شیشه ای و تو پر است که برای مخلوط کردن محلول ها ویکنواخت کردن گرمای یک محل به کار می رود.

شیشه ساعت

یکی دیگر از تجهیزات آزمایشگاهی که بیشتر از جنس شیشه می باشد و جزء لوازم آزمایشگاهی شیشه ای می باشد، شیشه ساعت است که مانند شیشه روی ساعت به شکل محدب می باشد و به دلیل هم شکل بودن با شیشه ساعت به این نام شناخته می شود.

شیشه ساعت  (Watch Glasses)، ابزار شیشه‌ لنز مانندی است که برای نگهداری مقادیر بسیار کمی از مواد جامد و مایع مورد استفاده قرار می گیرد. علاوه بر این، در آزمایش‌هایی که با تبخیر همراه است به عنوان درپوش ظروف کاربرد دارد.

پتری (پلیت)

از این ظرف برای نگه داری محلول ها و نمونه های میکروبی استفاده می شود.

قیف

قیف (Funnel) آزمایشگاه از ظروف آزمایشگاهی است که برای انتقال آسان مایعات از ظرفی به ظرف دیگر و تصفیه مواد در آزمایشگاه کاربرد دارد. قیف وسیله ای دهان گشاد به شکل مخروط است و انتهای لوله آن به شکل نوک قلم بریده شده است. قیف های آزمایشگاهی معمولا در دو نوع شیشه ای و پلاستیکی بسته به کاربرد ساخته می شوند.

استوانه مدرج

استوانه مدرج (Graduated Cylinders) ابزاری برای سنجش حجم مایعات است. هر چقدر قطر استوانه‌ها کمتر باشد، سنجش حجمی را به صورت دقیق ‌تری انجام می دهد. سطح مایعات در داخل استوانه مدرج (مِزور) دارای کمی انحنا است. به همین دلیل، هنگام خوانش مقدار سنجش حجمی قسمت پایین منحنی که به آن «کوژی سطح مایع» (Meniscus) می ‌گویند قرائت می شود. این وسیله در اندازه‌های مختلف تولید و به بازار عرضه می گردد.

بالن‌ حجمی

بالن حجمی  (Volumetric Flask)یا بالن ژوژه،‌ یکی از ابزارهای آزمایشگاهی می‌باشد که برای ساخت محلولها با غلظت معیّن از آن استفاده می‌شود.این نوع بالن دارای یک گردن بلند است که بر روی آن خط نشانه‌ای قرار دارد.

بالن ته گرد

بالن ته‌ گرد (Round Bottom Flask) یکی از ابزارهای شیشه ای آزمایشگاهی می‌باشد که برای حرارت دادن مایعات در آزمایشگاه از آن استفاده می‌شود.ویژگی مهم این وسیلهٔ آزمایشگاهی گرد بودن ته بالن می‌باشد که موجب رسیدن حرارت شعله به صورت یکنواخت به کل مایع می‌شود.این نوع بالن از شیشه‌های مقاوم در برابر حرارت مانند شیشه بوروسیلیکات ساخته می‌شود.

بالن تقطیر

بالن تقطیر شبیه بالن ته گرد است با این تفاوت که یک لوله باریک در دهانه آن وجود دارد. از این بالن برای تقطیر مایعات بر اساس نقطه جوش استفاده می ‌شود.

قطره چکان

قطره چکان (Droppers) از یک لوله شیشه‌ ای باریک تشکیل شده است که در بالای آن حبابی لاستیکی قرار دارد. وظیفه این حباب مکش مایعات به داخل لوله قطره‌ چکان است. علاوه بر این، به وسیله آن می ‌توان مایعات را اندک اندک به محلول‌ها اضافه کرد. قطره چکان در آزمایش‌های تیتراسیون، کاربرد بسیاری دارد.

دسیکاتور

دسیکاتور یکی از تجهیزات آزمایشگاهی است که از جنس شیشه است و از دو بخش درب و محفظه تشکیل شده است. قسمت پایینی محفظه توسط بخش مشبکی به دو قسمت تقسیم می شود. اساس کار این وسیله  خارج کردن رطوبت از ماده یا برخی وسایل است. برای استفاده مجدد  دانه های جاذب رطوبت باید آنها را داخل فور یا کوره  قرار داد تا رطوبت جذب شده ماده خارج شود. از آن برای نگهداری موادی مانند کبالت (III) کلرید با فرمول شیمیایی (COCl2) استفاده می شود. درون دسیکاتور، موادی به نام دسیکانت (Desiccants) وجود دارد که از جذب رطوبت توسط ماده‌ ی نگهداری شده جلوگیری می ‌کند. با باز شدن درب دسیکاتور، ماده موجود در آن در معرض هوا قرار می‌گیرد. به همین دلیل، از این وسیله برای نگهداری موادی مانند فلزات قلیایی که به سرعت با هوا واکنش می ‌دهند استفاده نمی ‌شود.

پیپت

پیپت وسیله ای است که از آن‌ برای اندازه‌گیری دقیق حجم یک مایع و انتقال آن به ظرف دیگر استفاده می ‌شود

پوآر

پوآر یا پیپت پرکن وسیله ای است که از آن برای پر کردن پیپت استفاده می ‌شود.

بورت

بورت یک لوله شیشه ‌ای است که در پایین خود دارای یک شیر کنترل است تا میزان مایعات آزاد شده از آن قابل کنترل باشد.  معمولا این وسیله در آزمایشگاه به همراه پایه و گیره مورد استفاده قرار می ‌گیرد.

گیلاس مدرج

وسیله ای است که از آن برای برداشتن حجم معینی از مایعات برای پر کردن بورت  و استوانه مدرج استفاده می شود.

مبرد (سرد کننده)

از مبرد که روی دستگاه تقطیر وصل می شود برای سرد کردن بخار حاصل از تبخیر مایعات استفاده می کنند.

مثلث نسوز

وسیله ای است مثلثی و فلزی که دارای سه قطعه روکش چینی نسوز است و از آن برای نگه داشتن بوته چینی هنگام حرارت دادن روی چراغ بونزن استفاده می شود.

توری نسوز

برای جلوگیری از تماس مستقیم آتش با ظرفی که به آن حرارت می دهیم مانند بشر و . . .از توری نسوز استفاده می شود. به این صورت که ظرف را روی توری نسوز گذاشته سپس به آن گرما می دهیم. در وسط توری، ماده ی سفید رنگی به نام آزبست وجود دارد که یک ماده ی نسوز است.

پایه و گیره

از پایه و گیره (Stand and Clamps) برای نگهداشتن بورت،‌ بشر،‌ بالن‌، بوته چینی و … در بالای ظروف یا بالای چراغ بونزن استفاده می ‌شود.

اسپاتول

اسپاتول (قاشقک)، وسیله ای است که از آن برای برداشتن مواد شیمیایی از ظروف استفاده می ‌شود.

دماسنج آزمایشگاهی

دماسنج آزمایشگاهی (Laboratory Thermometer) برای سنجش دمای مایعات مورد استفاده قرار می گیرد و از شیشه‌ یا ترموکوپل ساخته می شوند.

چراغ بونزن

چراغ بونزن  (Bunsen Burner)، دستگاهی است که برای ایجاد شعله استفاده می شود.

ترازو آزمایشگاهی

ترازوی آزمایشگاهی (Balance) ، برای وزن‌ کردن مواد شیمیایی به کار می رود.برای این کار مواد شیمیایی هرگز به صورت مستقیم روی ترازو قرار نمی ‌گیرند بلکه با وسیله ای مانند شیشه ساعت وزن می ‌شوند.

پیست

پیسِت (Wash Bottle) یا آبفشان وسیله ای است که برای شستشوی لوازم آزمایشگاهی مانند لوله‌ های آزمایش و بالن‌های ته ‌گرد مورد استفاده قرار می گیرد.

مهم ترین اصل در آزمایشگاه شیمی، رعایت اصول ایمنی و حفاظت از خود در برابر خطرات ناشی از کار با تجهیزات آزمایشگاهی و مواد شیمیایی است. با رعایت دستورالعمل ها و استفاده از وسایل ایمنی آزمایشگاهی می توان احتمال خطر را به حداقل رساند. در ادامه به معرفی این ابزار میپردازیم.

عینک ایمنی

استفاده از عینک ایمنی در آزمایشگاه‌ها بسیار ضروری است زیرا هنگام کار با اسید و انتقال آن به ظروف دیگر، ممکن است قطراتی از آن یا بخارات ناشی از آن به چشم برخورد کرده و خطر نابینایی و التهاب چشم را به دنبال داشته باشد.

دستکش

هنگام کار با مواد آزمایشگاهی استفاده از دستکش لاتکس ضروری است زیرا برخورد مواد شیمیایی با پوست امکان سوختگی و آسیب های جدی را به دنبال دارد.

روپوش

استفاده از روپوش در آزمایشگاه سبب محافظت فرد در برابر خطرات ناشی از پاشیده شدن مایعات اسیدی و بازی می شود.

قیمت تجهیزات آزمایشگاهی با توجه به ویژگی ، سایز ، اندازه و قابلیت هایی که دارند تقسیم بندی و قیمت گذاری میشوند. برای اطلاع از قیمت هرکدام از تجهیزات باید با تولید کننده ،فروشنده یا نمایندگی فروش تجهیزات آزمایشگاهی مربوطه در تماس باشید.شرکت اف جی نیز یکی از بزرگترین تولید کنندگان تجهیزات آزمایشگاهی در ایران است که شما مشتریان عزیز میتوانید جهت اطلاع از قیمت تجهیزات آزمایشگاهی تولید شده توسط اف جی با دفتر مرکزی این شرکت واقع در تهران، میدان جمهوری و بخش فروش  در تماس باشید.

مارا در شبکه های اجتماعی دنبال کنید.

دیگر محصولات FG

جهت مشاهده دیگر محصولات FG به صفحه محصولات مراجعه نمایید.

همه محصولات

جدید ترین اخبار و مقالات

2 نظر
حمیدرضا

قیمت تجهیز یک آزمایشگاه با دستگاه های برند fg چقدر میشه؟

جهت خرید و اطلاع از قیمت تجهیزات آزمایشگاهی FG با بخش فروش ما با شماره 02162999032 تماس حاصل فرمایید.

پاسخ دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.قسمتهای مورد نیاز علامت گذاری شده اند *